Wie ben ik

Geboren en getogen op Urk aan het IJsselmeer is mijn grote liefde voor de zee en de kleuren van de kust ontstaan. Het is de inspiratiebron voor veel schilderijen. Geïnspireerd door de natuur en met name de kust, is mijn kleurenpalet natuurlijk, gedempt en rustig. 

 

Hoe het begon

Mijn hele leven ben ik creatief bezig geweest. Van jongs af aan tekende ik al, en tijdens de twintig jaar dat ik een kapsalon runde, kon ik mijn creativiteit kwijt in mijn werk. Toen ik de kapsalon verkocht, ontdekte ik via de plaatselijke Kunstkring mijn liefde voor schilderen. Het verraste me hoe natuurlijk schilderen voor mij voelde. Hoewel ik ook kalligrafie, boetseren en glas in lood heb beoefend , werd schilderen mijn grote passie.

 

Na een pauze van een paar jaar pakte ik het kappersvak weer op in mijn privé kapsalon. Hoewel ik al veel ervaring had, wilde ik me specialiseren in kleur. Na het volgen van trainingen werd ik kleurspecialist. Het mooie is dat kleurtheorie in elk vakgebied waar met kleur wordt gewerkt toepasbaar is. Of het nu gaat om kunst, design, mode, grafisch ontwerp of interieurdesign, de basisprincipes van kleur blijven hetzelfde.

Ik heb in veel schilderstijlen gewerkt en met verschillende media geëxperimenteerd. Daar heb ik veel van geleerd en uiteindelijk mijn eigen stijl ontdekt.

Na nog tien jaar in mijn privé kapsalon te hebben gewerkt, ben ik uiteindelijk gestopt met het kappersvak en richt ik me nu volledig op mijn passie: schilderen! Schilderen geeft me de creatieve vrijheid die ik nodig heb; er gaat zelden een dag voorbij dat ik niet schilder. Ik ben getrouwd met Henk Jan en heb drie volwassen kinderen, waarvan de jongste nog thuis woont. Ik zeg altijd gekscherend dat ik gelukkig word van een paar dingen: lekker eten, een opgeruimd huis, mooi weer en tijd om te schilderen:)

Schilderen heb ik voornamelijk geleerd door veel te oefenen en te experimenteren. Toen ik begon, waren er nog geen social media of YouTube. Ik leerde veel uit het Engelstalige mixed media magazine ‘Somerset Studio’ en door te lezen hoe andere kunstenaars werkten.

 

Ik ben autodidact, werk intuïtief en laat me leiden door het medium waarmee ik werk: acrylverf, olieverf en aquarelverf. Mijn favoriete stijl is semi-abstracte landschappen en zeegezichten, die niet helemaal realistisch maar ook niet volledig abstract zijn. Abstracte kunst boeit me ook en ik wil daar meer mee experimenteren.

 

Waarom kleur zo belangrijk is

Kleur speelt een centrale rol in mijn werk. Het geeft elk schilderij zijn eigen sfeer en emotie. Ik hou van het water en de kleuren van de kust en de natuur. Ik fiets bijna dagelijks langs de dijk en verbaas me elke keer weer over hoe prachtig het kleurpalet is, afhankelijk van de tijd van de dag, het seizoen en het weer.

In Domburg volgde ik de tweedaagse Masterclass 'En plein air' bij Het Zeeuwse licht. 

Een fantastische ervaring!

De afgelopen jaren heb ik me intens verdiept in kleur. Hoewel kleur niet altijd het belangrijkste onderdeel van een geslaagd schilderij is – een zwart-wit of monochromatisch kunstwerk kan immers ook prachtig zijn – is kleur voor mij het meest aansprekende element in een schilderij.

Voor mij draait alles om kleur. Het gaat niet alleen om wat je ziet, maar ook om wat je voelt. Kleur is emotie en geeft elk schilderij zijn eigen sfeer. Het is heel persoonlijk – iedereen beleeft kleur op zijn eigen manier.

Kleur kan je stemming beïnvloeden en je opvrolijken of juist rust geven. Werken met kleur is voor mij ontspannend en een manier om te genieten.

Ik ben al jaren bezig met onderzoek naar alles wat met kleur te maken heeft. Of het nu gaat om de eigenschappen van pigmenten, kleuren mengen, het maken van mooie kleurcombinaties, de betekenis van kleuren, of hoe kleurtherapie werkt, ik vind het allemaal heel interessant. Mijn plan is om veel te delen over deze onderwerpen op mijn blog.

Online Cursus Kleuren Mengen

De vraag die ik het meest krijg tijdens demonstraties of gesprekken met andere schilders gaat altijd over het mengen van kleuren: Welke kleuren gebruik je, hoe meng je de kleuren en hoe kom je op de kleurcombinatie? Omdat het mij destijds veel tijd en moeite heeft gekost om te leren hoe ik alle kleuren kon mengen met maar een beperkt aantal tubes verf, wil ik het iedereen makkelijker maken die het ook wil leren. Zelf alle kleuren mengen zodat je niet alle denkbare kleuren in de winkel hoeft te kopen, heeft alleen maar voordelen.

Daarom ben ik nu bezig met het maken van mijn eerste online cursus.

Eind augustus lanceer ik de online cursus "Kleuren Mengen", zodat iedereen kan leren hoe je dit doet. Of je nu net begint met schilderen of al langer bezig bent, deze cursus helpt je om beter met kleuren om te gaan.

 

Voordelen van kleuren leren mengen

Er zijn veel voordelen als je zelf alle kleuren mengt in plaats van alle kleuren kant en klaar te kopen. Ik noem er een paar:

- Je hoeft niet zoveel verschillende kleuren verf te kopen; een paar tubes is genoeg. Dit scheelt niet alleen geld, maar maakt het ook makkelijker om op locatie te schilderen omdat je maar een paar tubes mee hoeft te nemen.


- Door kleuren te leren mengen, leer je welke kleuren bij elkaar passen en wordt het kiezen van een kleurenpalet voor je schilderij een stuk makkelijker.


- Als je alle kleuren mengt uit een beperkt aantal tubes verf, creëer je kleurharmonie in je schilderij. Alle kleuren passen mooier bij elkaar. Omdat alle kleuren uit dezelfde basiskleuren zijn gemengd, hebben ze gemeenschappelijke eigenschappen en zijn ze met elkaar verwant, net als familieleden die hetzelfde DNA delen.

- Wanneer je een ‘kleurenbibliotheek’ maakt, zoals in mijn online cursus "Kleuren Mengen", hoef je nooit meer te gissen. Je hebt een waardevol naslagwerk. Op die manier kun je snel zien welke kleuren je moet gebruiken voor een bepaalde kleur en kun je iedere keer de kleur exact mengen.

Op mijn blog en YouTube-kanaal laat ik zien waar ik mee bezig ben. Ik wil je inspireren om ook te gaan schilderen en jouw creatieve kant te ontdekken. Ik geloof dat iedereen creatief is en kan leren schilderen!

Ik hoop dat mijn video's en artikelen je helpen om je eigen kunst te maken.