Ontdek mijn favoriete schilder materialen!

 

(Aan deze pagina wordt nog gewerkt, de lijst is nog niet compleet.)

 

Op deze pagina deel ik mijn favoriete materialen die ik dagelijks gebruik. Of je nu een ervaren kunstenaar bent of net begint, deze selectie van verf, schetsboeken, penselen, schilderdoeken en andere materialen zal je inspireren en helpen het schilderen makkelijker te maken met de juiste materialen. 

De producten die ik aanbeveel, gebruik ik zelf en heb ik gekozen voor hun goede kwaliteit en betaalbare prijs. Zo kan ik veel experimenteren zonder veel geld uit te geven. Schilderen moet voor iedereen betaalbaar zijn, zodat je, ongeacht je budget, kunt genieten van deze creatieve en ontspannende bezigheid.

 

Tip: Sommige links op deze pagina zijn affiliate links. Dat betekent dat wanneer je via deze links iets koopt, ik een kleine commissie ontvang zonder extra kosten voor jou. Hiermee ondersteun je mijn werk als kunstenaar en kan ik blijven creëren en delen.

Klik op de foto's om naar de pagina van het product te gaan. 

Veel plezier met shoppen en schilderen!

Ondergronden voor acrylverf: schetsboeken en papier

Als eerste wil ik het Artway Studio schetsboek noemen. Dit schetsboek gebruik ik momenteel voor het schilderen van landschappen en zeegezichten met acrylverf, wat te bekijken is op mijn YouTube-kanaal.

Ik gebruik het grootste vierkante formaat van 28,5 x 28,5 cm, wat voelt als schilderen op een klein canvas. Het schetsboek heeft helder wit stevig papier  (170 gr). Meestal schilder ik op dikker papier maar omdat ik altijd eerst een laagje gesso aanbreng, werkt dit prima.

Ik heb lang gezocht naar een gebonden schetsboek met stevig wit papier. Deze mooie  schetsboeken zijn niet alleen verkrijgbaar in veel maten, maar zijn ook nog eens heel betaalbaar! 

Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer info.

 

Clairefontaine Paint On wit multi papier.

Dit kartonpapier (250 gr) in A4 formaat is ideaal om op te schilderen. Het papier is helder wit en glad, het heeft geen structuur. Elk blok bevat 40 vellen. Op dit papier schilder ik en maak ik mijn kleurenkaarten. Voor mijn Online Cursus Kleuren Mengen (binnenkort beschikbaar) adviseer ik dit papier. Om te bestellen kun je op de afbeelding klikken of klik HIER.

Superstevig papier, dit acrylic paper van Canson en lekker dik, het is maar liefst 400 gr. Dit kartonpapier is speciaal gemaakt om te gebruiken met acrylverf. Het papier heeft een lichte structuur en de kleur is natuurlijk wit. Natuurlijk wit betekend dat het papier niet is gebleekt, de kleur kan omschreven worden als beige, ecru of gebroken wit. 

Ik schilder met acrylverf het liefst op wit papier van minimaal 250 gram of dikker. Het is echter lastig om een schetsboek te vinden met dik papier geschikt voor acrylverf of mixed media. Daarom gebruik ik ook schetsboeken die bedoeld zijn voor aquarelverf. Hoewel aquarelpapier meer vocht opneemt dan acrylpapier, werkt het prima als ik de pagina's eerst bewerk met een laagje gesso. 

Canson XL aquarelpapier is niet alleen geschikt voor aquarelverf, maar ook voor acrylverf en andere media. Het stevige papier (300 gr.) is perfect voor verschillende technieken.

 

Verkrijgbaar in A5, A4 en A3 formaat, is dit een goed schetsboek voor een lage prijs. Geen wonder dat het zo populair is bij zowel aquarel- als acrylschilders!

 

Het papier heeft een perforatielijn, waardoor je de pagina gemakkelijk kunt losmaken. Houd er echter rekening mee dat je dan iets van het formaat verliest; een A4-pagina bijvoorbeeld wordt dan iets korter. Dit geldt voor de meeste schetsboeken met spiraalbinding.  Voor mij is dit geen probleem, want ik gebruik dit schetsboek om te experimenteren en maak de pagina's nooit los.  Als je echter je werk wilt inlijsten, is het goed om hierop te letten.

 

 

Klik op de foto of HIER om het schetsboek te bekijken.

Canvasboards, canvas doeken en houten schilderpanelen

Naast papier zijn de meest gebruikte ondergronden voor acrylverf: canvas boards, canvas doeken en houten panelen.

Een canvas board of canvas paneel is een stuk stevig karton, met daarop een katoenen doek gelijmd. Het is vooral een goedkope  ondergrond en ideaal om op te oefenen. Bovendien is een canvas board heel makkelijk in te lijsten. Koop een fotolijst in het formaat van je canvasboard, verwijder het glas en vervang dat door je canvasboard. Makkelijker kan het niet!

Klik op de foto's om de canvas panelen, canvasdoeken en houten schilderpanelen te bekijken. 

Een canvas of schildersdoek is een strak opgespannen katoenen of linnen doek op een houten frame. Dit frame kan dun of dik zijn. Een dik frame, ook wel 3D-doek genoemd, kun je aan de zijkanten beschilderen en zonder lijst aan de muur hangen.

Linnen schildersdoeken, vooral in groot formaat, bestel ik meestal bij Artel.

Artel is, voor zover ik weet, het enige bedrijf waar je linnen en katoenen schildersdoeken op maat kunt laten maken, tot op de centimeter nauwkeurig. In kunstenaarswinkels en andere webwinkels vind je meestal alleen standaard maten.

Op de website van Artel  wordt vermeld dat ze de beste en goedkoopste schildersdoeken van Nederland en België verkopen, en dat klopt helemaal! Je kunt kiezen uit verschillende soorten en structuren linnen, die opgespannen kunnen worden op een houten of aluminium frame in elk formaat dat je maar kunt bedenken. Het voordeel van een aluminium frame is dat het schilderij, zelfs in groot formaat, licht van gewicht is en het frame nooit krom trekt, wat bij een houten frame wel kan gebeuren.

Het grootste schilderij wat ik tot nu toe heb geschilderd is "De Deur". 

De afmeting is 2 meter hoog en 1 meter breed. Het grote schildersdoek is gekocht bij Artel en het linnen is gespannen op een aluminium frame. Ondanks het grote formaat is het schilderij licht van gewicht.

 

Het schilderij "De Deur" is geschilderd naar aanleiding van de Bijbeltekst Johannes 10:7-9

Ik heb dit schilderij in 2012 gemaakt en alhoewel ik niet meer in deze stijl schilder vind ik het nog steeds een bijzonder schilderij door de betekenis achter de beelden.

De uitleg van "De Deur" staat op mijn oude blogwebsite, als je dit wilt lezen kun je HIER klikken.

 

(Het schilderij is niet meer beschikbaar)

Af en toe schilder ik ook op houten panelen. De gladde, stevige ondergrond is ideaal voor het plakken van collages op de achtergrond (mixed media) of voor het schrapen en schuren van verf om bepaalde effecten te creëren. 

Deze mooie houten panelen hebben een frame en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. 

Klik op de foto's voor info en prijzen van de materialen.

Als je wilt schilderen op bovenstaande houten panelen moet je eerst een primer gebruiken. En zo komen we bij mijn onmisbare vriend als het gaat om schilderen:

Gesso

Gesso is een witte primer die je aanbrengt op je schilderoppervlak. Je kunt het zien als een grondverf die de ondergrond perfect voorbereidt voor acrylverf.

Het zorgt voor een egaal, licht absorberend oppervlak waarop de verf beter hecht en de kleuren helderder uitkomen. Gesso voorkomt ook dat de verf in de ondergrond trekt, waardoor je minder verf nodig hebt. De gladde ondergrond schildert heel fijn, de verf glijd veel makkelijker op gesso dan op een onbehandelde ondergrond. 

Daarom is gesso een onmisbare basis voor elk schilderij! Alleen de schildersdoeken van Artel hoef ik niet voor te behandelen daar kun je direct op schilderen, maar verder gaat op elke ondergrond minimaal 1 laagje gesso. Op canvassen, papier, hout of de pagina's in mijn schetsboek: Gesso is mijn beste schildervriend; ik ben een grootverbruiker😊!

Masking tape of afplaktape

Masking tape of afplaktape gebruik ik om een witte rand rondom het schilderij vrij te laten als ik op papier werk. Voor een brede rand gebruik ik Tesa Sensitive tape. Dit tape beschadigt het papier niet.

Tape kun je ook gebruiken om strakke lijnen te schilderen of delen in het schilderij af te plakken om vrij te houden van verf.

Washi tape is ook fijn tape om te gebruiken op papier. Wanneer ik met aquarelverf / watercolor schilder en dunne lijnen wil afplakken gebruik ik dit washi tape van 5mm breed. Ook als ik kleurkaarten op papier maak met acrylverf gebruik ik dit dunne tape om strakke vakjes te creëren. 

Het dunste tape wat ik gebruik is dit Washi tape van 3mm. Ik ben bezig met het maken van mijn Online Cursus Kleuren Mengen. Voor deze cursus heb ik templates gemaakt die je kunt printen en met deze templates zijn de oefeningen en het maken van kleurkaarten makkelijker. Alhoewel tape niet noodzakelijk is, kun je het gebruiken als je strakke lijnen tussen de kleuren vrij wilt houden. 

Dit masking tape heeft een sterkere kleefkracht dan Tesa Sensitive of Washi Tape en gebruik ik alleen op canvas of op papier waar ik eerst een laagje gesso op heb aangebracht. (Gesso gebruik ik alleen met acrylverf en niet met aquarelverf.)

Voor dunne randjes rondom het schilderij of voor het maken van kleurkaarten (op een ondergrond bewerkt met gesso) vind ik dit tape ideaal. 

Als je geen gesso op papier gebruikt, dan is dit tape te sterk en zal het bij het verwijderen het papier beschadigen. Dan raad ik Tesa Sensitive of washi tape aan. 

Acrylverf

Als je wilt starten met schilderen is het niet nodig om de allerbeste of duurste verf te kopen.

Acrylverf kan verdeeld worden in drie groepen: professionele verf, studieverf en hobbyverf. 

In professionele verf worden de beste (dure) pigmenten gebruikt. Dit maakt de verf krachtig en de kleuren intens. In de  goedkopere studieverf worden soms goedkopere pigmenten gebruikt en de hoeveelheid pigmenten is minder dan in professionele verf. Toch is studieverf nog steeds goede verf, vooral voor beginners.

Hobbyverf raad ik niet aan. Hobbyverf bevat meestal geen pigment maar kleurstof, vandaar de goedkope prijs. De verf is dun, dekt niet goed, de kleuren zijn zwak en je kunt er niet goed mee mengen. Als het resultaat tegenvalt ligt dat niet aan jou maar aan de verf. 

Als je net begint met schilderen moet je veel leren en is het vooral een kwestie van veel oefenen en je zult veel verf gebruiken. Daarom raad ik starters aan om te beginnen met studiekwaliteit acrylverf. Met deze Primary set studieverf van Amsterdam Standard met 5 tubes kun je oefenen met het mengen van kleuren.

Vind je het makkelijker om meer kleuren tot je beschikking te hebben zodat je niet of minder vaak hoeft te mengen, dan is de set met 18 tubes wellicht iets voor jou.