Schilderen met slechts twee kleuren!

Gepubliceerd op 29 mei 2024 om 21:52

Welkom op mijn nieuwe blog! Het is tijd voor een frisse start met bloggen, nu op deze plek. Met dit blog en mijn YouTube kanaal wil ik iedereen inspireren en aanmoedigen om te schilderen. Schilderen is niet alleen een creatieve bezigheid maar ook een manier om heerlijk te ontspannen en even tijd voor jezelf te nemen.

Schetsboek zeegezicht schilderen met pruisisch blauw en gebrande omber

(Mijn oude blogs kun je nog steeds HIER lezen)

Na het succes van mijn 30-dagen project leek het me een mooie uitdaging om een 100-dagen project te beginnen. (Jawel, 100 dagen wel liefst!) Omdat ik toen nog in mijn kapsalon werkte kon ik dit niet afmaken door tijdgebrek. Dertig dagen was gelukt maar honderd dagen was wel heel veel.

Vorig jaar werd het gebouw waar ik mijn privé kapsalon huurde verkocht, en alle huurders moesten op zoek naar een nieuwe ruimte. Hoewel het jammer was om mijn kapsalon te sluiten, besloot ik om me volledig te richten op mijn passie: schilderen.

Dit besluit werd makkelijker gemaakt omdat ik steeds meer lichamelijke klachten kreeg door hele dagen op mijn benen te staan in de kapsalon. Na ruim dertig jaar als kapster te hebben gewerkt, wat een heel mooi creatief beroep is, kan ik nu al mijn tijd besteden aan wat ik het liefste doe: schilderen en anderen inspireren om ook aan de slag te gaan met penselen en verf!

25 schilderijtjes van het 30 dagen project. Deze collectie noem ik 'De Horizon Collectie".

Op deze foto zie je 25 schilderijtjes van "De horizon collectie", het 30 dagen project. Ik heb geen goede foto kunnen maken van alle 30 samen omdat er een aantal werden verkocht nog voordat de verf goed en wel droog was! Ze zijn allemaal wel te bekijken op de Gallery pagina en op  Instagram.

Met het 100-dagen project strandde ik destijds bij nummer 60, maar ik pak dit nu weer op. De komende 40 schilderijtjes ga ik in een mooi groot schetsboek maken. Zo heb ik mijn werk altijd bij de hand.

De meeste van mijn schilderijen zijn verkocht, en als iemand bij mij thuis komt en mijn werk wil bekijken, moet ik vaak foto's laten zien. Daarom werk ik nu in een schetsboek: zo heb ik al mijn schilderijen mooi bij elkaar en kan ik de pagina’s later altijd loshalen om in te lijsten.

 

Alle materialen die ik gebruik, ook het schetsboek, staan met links om te bekijken of te bestellen op de pagina Schilder materialen. 

Schetsboek zeegezicht schilderen met pruisisch blauw en gebrande omber acrylverf.

De eerste schildering, nummer 61 van het 100-dagen project, is een eenvoudig zeegezicht waarbij ik maar twee kleuren gebruik plus Titaanwit.

Schilderen en kleuren mengen met slechts twee kleuren

Om een mooi schilderij in harmonieuze kleuren te maken, hoef je niet alle kleuren van de regenboog te gebruiken. Ik laat je zien dat je prachtige schilderijen kunt maken met slechts twee kleuren plus wit!

Afgelopen zomer gaf ik een demonstratie in de lokale kunstgalerie Plein1890 aan de haven van Urk. Het was mooi weer, dus we konden lekker buiten schilderen. Ik wilde niet alleen laten zien hoe ik een zeegezicht schilder, maar ook dat bezoekers konden ervaren hoe leuk het is om te schilderen.

Deelnemers konden met mij meeschilderen op een klein canvasdoekje. Om het kleuren mengen zo makkelijk mogelijk te maken, gebruikte ik maar twee kleuren plus wit.

Demonstratie schilderen bij de galerie.
Demonstratie schilderen bij de galerie in Urk.

Met alleen Pruisisch Blauw, Gebrande Omber en Titaanwit maakten deelnemers van alle niveaus prachtige kunstwerken!

Pruisisch Blauw

Pruisisch Blauw Royal Talens

Pruisisch Blauw wordt traditioneel gemaakt van pigment PB27. Deze mooie diepblauwe kleur vind je in olieverf, aquarelverf en pigmentinkt. Echter, dit pigment gaat niet goed samen met het bindmiddel in acrylverf en daarom is Pruisisch Blauw in acrylverf altijd een mix van blauw met zwart. De pigmenten die gebruikt worden om de kleur te maken, verschillen per merk. Ik gebruik Pruisisch Blauw van Amsterdam Royal Talens, en dit is een mix van Phthalo Blauw en Oxide Zwart. Je kunt deze kleur makkelijk zelf mengen door ongeveer drie delen Phthalo Blauw en één deel zwart te mengen.

Kleur recept Pruisisch blauw mengen.

Harmonieuze kleuren

Door Pruisisch blauw met Gebrande Omber in verschillende verhoudingen te mengen en wit toe te voegen, kun je een breed scala aan prachtige kleuren creëren. Als je een beperkt palet gebruikt, en daarmee bedoel ik een beperkt aantal kleuren, passen alle kleuren perfect bij elkaar omdat ze allemaal uit dezelfde basiskleuren gemengd zijn. Zo ontstaat er kleurharmonie in je schilderij. Harmonieuze kleuren zijn prettig om naar te kijken en kunnen de stemming en het thema van het schilderij versterken.

Schilderij van een zeegezicht in semi-abstracte stijl. Het zeegezicht is geschilderd met slechts twee kleuren plus wit.

Kleurenkaart van twee kleuren plus wit

Kleurkaart kleuren mengen  Pruisisch blauw gebrande omber en titaanwit Tineke de Raat

Dit is een kleurenstudie van Pruisisch Blauw en Gebrande Omber plus wit. Je ziet dat als je deze twee kleuren in verschillende verhoudingen met elkaar mengt en ze lichter maakt met Titaanwit, je een heel scala aan prachtige kleuren kunt creëren. Alle kleuren passen perfect bij elkaar.

Je kunt met deze combinatie blauwe tinten mengen, of blauw groene tinten. Deze kleuren vormen samen met bruin altijd een mooie combinatie!

Als je interesse hebt in het maken van een twee-kleuren studie zoals deze, laat het me weten in een reactie, dan leg ik in een video uit hoe ik deze kleurenkaart heb gemaakt.

Het schilderij

In onderstaande video is te zien hoe ik de eerste pagina in het schetsboek heb geschilderd en de kleuren heb gemengd. Door eerst de kleuren te mengen, kun je vlot doorgaan met schilderen. Zo maak je in korte tijd een mooi schilderij, en het is ook nog eens heel makkelijk, want alle kleuren passen perfect bij elkaar!

Ik ga elk schilderij in dit schetsboek van begin tot eind filmen en plaats dat op YouTube. Als je het leuk vindt om mij te volgen, abonneer je dan op mijn YouTube kanaal en klik op het belletje. Je krijgt dan een melding wanneer er (wekelijks) een nieuwe video is geplaatst. In de video's laat ik stap voor stap zien hoe ik schilder, en misschien inspireert het je om het ook te proberen. Klik op de foto om de video te bekijken of klik HIER om je direct te abonneren.

(Op YouTube kun je Nederlandse ondertiteling instellen bij het bekijken van video's)

Veel schilderplezier en tot de volgende blog!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.